Je bekijkt nu Reizen, werken en opvoeden

Reizen, werken en opvoeden

Reizen, werken en opvoeden, dat klinkt voor vele gezinnen wellicht als een onmogelijke droom. Toch ging Liesbeth Uithol (44) het avontuur aan. Ze bouwde samen met partner Ronald Schuurbiers (49) een camper en vertrokken met zoon Leff (13) en twee honden voor zeven maanden op reis. Wat bracht hun tot dit idee en hoe hebben zij dit aangepakt? Angela interviewt Liesbeth om jullie te inspireren, motiveren en informeren!

Hoe kwam je op het idee om zeven maanden op reis te gaan?

“Ik had al jaren de wens om ‘op reis’ te gaan. Ik wilde reizend leven en werken. In een bus. Ik was single moeder op dat moment van twee kids. Zij trokken alleen maar hun wenkbrauw omhoog als ik dit vertelde. Zij hadden geen idee hoe ik dit zag. Ik zelf ook niet echt, maar de invulling zou later wel komen. Mijn bedrijf moest online worden; dat was prioriteit nummer 1. Ik was op dat moment personal trainer met een eigen studio: niet zo heel locatieonafhankelijk dus. In 2019 kwam Ronald in mijn leven. Hij zag mij en zo’n reis wel zitten. We zouden over 5 jaar gaan reizen. Op een bepaald moment dacht ik ‘Waarom niet in 2021 al?’ Ik had daar geen goed antwoord op, dus zijn we daar naartoe gaan werken. Met succes!! Op 3 februari 2021 reden wij weg. Op naar locatieonafhankelijkheid!”

Waar ben je naartoe gegaan en waarom deze landen?

“We startten onze reis middenin Covid hoogtijdagen; best onzeker dus. We wilden graag naar de zon, dus we reden ‘vol gas’ door België, Luxemburg, Frankrijk naar Spanje. Daar hebben we een aantal maanden rondgereden en zijn toen Portugal ingegaan. Vervolgens weer Spanje (favoriet land), toen Frankrijk,  Italië en naar Slovenië. Daar zijn we ook lang geweest; wat een prachtig land. Dé verrassing van onze reis!”

Hebben jullie alles gepland of gingen jullie op de ‘bonnefooi’?

“We hadden van alles gepland, qua route. Daar is niets van terecht gekomen…. haha! We hebben geleefd met de dag. Willen we gaan; dan gaan we. Willen we blijven; dan blijven we. Zalig!”

digital nomad

Wat was de grootste uitdaging?

“Op een bepaald punt heb je zoveel mooie plekken gezien, dat het vrijwel onmogelijk wordt nog mooiere plekken te vinden. Dat is soms een uitdaging. Structuur aanbrengen in jouw dagen: dat is de grootste uitdaging. Structuur geeft rust en vrijheid. En dat is wat je wilt ervaren als je reist. Maar die structuur creëren als je op reis bent; dat is best pittig.”

Welke spullen heb je in Nederland achtergelaten welke je achteraf hebt gemist? en van welke spullen die je meenam bleek achteraf dat je die niet nodig had?

“Ik heb niets gemist. Wij hadden de rule of 5: we mochten van alles 5 meenemen. We hebben beperkte ruimte in de camper en op deze manier paste het allemaal goed. Ik heb veel dingen alsnog niet gebruikt. Je hebt sowieso te veel zooi. Minimaliseren is een zegen.”

Wat zou je anders gedaan hebben als je op de reis terugkijkt?

“Heel eerlijk: niets. Dit was onze reis en die was ‘perfect’; zoals die was. We hebben geleerd, genoten, gehuild, genoten, maar vooral gelééfd. En dat was ons doel. Ons motto is: het doel van het leven is leven. Dus we leven erop los.”

Hoe heb je werk, reizen en opvoeden gecombineerd?

“Dat is een hele uitdaging…. Haha ! Ik heb er zelfs een boek over geschreven: ‘Reizen, Werken & Opvoeden: Te Gek of Gekkenwerk?!’.  Het is een bijzondere en veeleisende combinatie. Het vereist veel structuur en vooral veel ‘loslaten’. Je realiseren dat een kind zaken anders beleefd dan jij. Je realiseren dat je niet alles gaat zien. Je realiseren dat het soms anders loopt dan je zou willen. Wanneer je dat combineert met een goed plan, dan heb je een Winner. En zul je juist onwijs genieten van de combinatie. Want het hoort allemaal zo onwijs bij het beleven van jouw leven.”

Waar heb je het meest van genoten tijdens het reizen?

“Van de keuzevrijheid. Dat wij onze eigen keuzes kunnen maken in ons leven. Dat we vrij zijn om te gaan en staan waar we willen. Dat we volledig in charge zijn: dat is onbetaalbaar. De resultaten van die keuzen zijn: vrijheid, mooie locaties, veel tijd met elkaar en een gezond bedrijf en groeiend vermogen. Dat is ultieme vrijheid: jouw eigen keuzen kunnen maken.”

Wat is je volgende droom?

“Ik ben een onwijze dromer, maar heb niet zoveel ‘dromen’ meer. Ik maak er mijn realiteit van. Vaak heb ik een idee en dat duurt nooit zo lang voor ik daar een plan van maak. Zo zijn wij een overland reis naar China met de camper aan het voorbereiden en zullen wij na die reis een huis gaan bouwen in Slovenië. We zullen dan pendelen tussen Nederland, Spanje en Slovenië en onze camperreizen. Is dat een droom? Neuh. Dat was het. Nu is het een gedegen plan waarvan ik per dag weet wat ik ervoor moet doen om dat te realiseren. Actie zorgt ervoor dat mijn dromen veranderen in realiteit.”

Wat zou je anderen willen meegeven die soortgelijke dromen willen waarmaken?

“Neem actie. Als je een goed plan hebt, hoef je het alleen maar te volgen. Dus maak een goed plan en houd je daaraan. Dat klinkt heel simpel. Dat is het ook. En toch loopt het hier voor vrijwel iedereen mis. Zij zijn niet in staat consistent te blijven doen wat ze moeten doen. Ga ervoor! Als je maar enigszins de wens hebt: go for it! Er zei nooit iemand op zijn sterfbed: ‘Ik baal dat ik mijn dromen achterna ben gegaan…’”

Je hebt een boek geschreven. Wat heeft ervoor gezorgd dat je uiteindelijk een boek geschreven hebt en kan je iets vertellen over je boek?

“Ik wilde heel graag mijn bewuste manier van leven en mijn inzichten en kennis delen met mensen die ook graag ‘iets’ anders willen in hun leven. In mijn boek bespreek ik alles: ‘the Good, the Bad and the Ugly’ van reizen. Maar ook heel praktische handvatten waar je je voordeel mee kunt doen. En veel informatie hoe ook jij een locatie onafhankelijk inkomen kunt realiseren. Als het goed is denk je aan het einde van het boek: ‘oh tof dit; ik ga weer vol gas verder mijn eigen droom te realiseren’.”

Heb je nog tips voor lezers die graag willen werken en reizen (en opvoeden)?

“Stel de vragen die je hebt of bespreek de onzekerheden die je hebt, met mensen die het antwoord voor je hebben. Die de kennis of de ervaring hebben. Laat je niet in de war brengen door mensen die niet diezelfde droom hebben. Als jij denkt dat het kan, dan kan het. Maak een goed plan. Een goed plan hoef je alleen maar te volgen. Ga ervoor!”


Ben je nieuwsgierig geworden en wil je je graag verder laten inspireren? Bestel
hier dan het boek.

Dank gaat uit aan Liesbeth die haar verhaal met mij wilde delen. Vind je het nou leuk om vaker inspirerende verhalen te horen? Laat het dan weten in een reactie of stuur een mailtje!


Dit onderwerp bespreken? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan!

Geef een reactie